Chromebook eller PC? Lad os slå det fast med det samme. Skal du arbejde med Photoshop, AutoDesk, Final Cut Pro eller spille krævende spil, så er Chromebook ikke noget for dig, men siger disse programmer dig intet, så vil vi anbefale dig at læse videre, for det er først nu det begynder at blive spændende. Vi har prøvet en Chromebook og ser gerne at du også får glæde af denne fantastiske opfindelse!

  Chromebook er sådan lidt en speciel størrelse at skulle fortælle om fordi det ikke rigtigt er en PC og det er heller ikke en tablet, men hvad er det så? Google har skabt et nyt styresystem som er langt mere simplet end det du kender fra en almindelig computer (Windows 8 eller Mac OSX), men lidt mere avanceret end det du kender fra en tablet (Andriod eller iOS) og de kalder det Chrome OS. Google har kigget på hvad forbrugerne bruger deres computer til allermest og de har fundet ud af (ikke overraskende) at det de bruger den mest til er internettet. 90% af den tid du bruger ved din PC bruger du på at være online på Facebook, netbank, læse nyheder osv. Derfor besluttede Google at lave et styresystem som er baseret på deres egen web-browser Google Chrome. Dette gør det hurtigere og nemmere at komme på nettet.

  Nu tænker du sikkert: ”hov, hov skal jeg så altid være online for at bruge computeren?” og der er sikkert mange som allerede nu, vil konkludere at så er Chromebook ikke noget for mig, men hæng nu lige på. Hvis du tænker over det, hvor ofte bruger du din computer, hvor det ikke er til at gå på nettet med? Skulle du have brug for at arbejde på din Chromebook uden forbindelse til internettet, så har langt de fleste Chromebooks også en offline mode, så du stadig kan se din kalender eller skrive et dokument, ligesom på en ganske almindelig computer (Spørg din forhandler hvis du er i tvivl om den Chromebook, du kigger på har en offline mode).

  Hvad er en Chromebook?

  Chromebook er en fælles betegnelse for en enhed, som kører Googles operative system: Chrome OS. Chromebook blev i starten kun produceret af Google, men i dag produceres de af næsten alle computer producenter over hele verden. Det betyder at du i dag kan få en Chromebook i mange forskellige farver og størrelser, men også fra mange forskellige brands. Så du kan selv vælge om din Chromebook skal være fra selveste Google eller om den skal være fra HP, Asus, Acer eller noget helt femte.

  Sådan fungerer Chromebook

  Alle Chromebooks bruger styresystemet Chrome OS og som nævnt er det blanding af det, du kender fra en PC og en tablet. I modsætningen til styresystemet fra en computer er Chrome OS skåret helt ind til benet. I alt sin simpelhed, skal du forstille dig Chromebook, som en computer med kun en App Store og en webbrowser. De to ting som du bruger allermest på din smartphone og din computer, kombineret på en platform. Det giver dig som forbruger en masse fordele, men det er også det, som gør at Chromebook aldrig bliver en helt fuldblods computer.

  Alle Chromebooks bliver fremstillet med en meget lille harddisk. Størrelsen på harddisken kan svinge fra 8 til 64 gb afhængigt af model og producent. Grunden til den lille harddisk er, at den kun skal indeholde styresystemet Chrome OS. Alt det andet (Musik, film, billeder, dokumenter) lægges op i skyen. Det er nemlig sådan at sammen med hver eneste Chromebook får du 100 GB (Kan variere) online plads på Google Drev. Google Drev er det samme som en harddisk, der sidder i din normale computer bortset fra at den ikke sidder i computeren, men ligger oppe i skyen. Det betyder selvfølgelig at du skal være online, for at få fat i dine billeder, dokumenter eller musik, som du gemmer. Det betyder også, at du har adgang til dine filer, uanset hvor du er henne. For selv om du ikke har din Chromebook med dig kan du altid få adgang til dine filer igennem en helt almindelig computer, tablet eller smartphone. Skulle du være så uheldig at miste din Chromebook eller skulle den bryde sammen, imens du sidder og arbejder på noget vigtigt, så er det hele gemt online i skyen så du forsætte arbejdet med det samme.

  Chrome OS har en meget brugervenlig overflade. Det er nemt og simpelt at finde ud af, og har du prøvet en Andriod Tablet eller smartphone vil nogle af menuerne virke bekendt. Det kræver en tilvænning at alting foregår igennem en web-browser, men du vænner dig hurtigt til det og efter noget tid vil Chromebook være en fornøjelse at bruge. Fordi Chrome OS ikke kræver særlig meget, så får du en masse fede fordele som Chromebook ejer.

  Hurtig opstart

  Når en almindelig PC starter op, så har den en masse programmer, som den skal starte op og arbejde sig igennem før den er klar til brug. Dette skal den fordi en computer fungerer i et sammenspil mellem en masse forskellige programmer, men dette er ikke tilfældet ved Chrome OS. Chrome OS har kun et program, som den skal starte og det er web-browseren. Når den har gjort det, så er den klar til brug. Derfor skal du ikke spilde tiden med at vente på at computeren bliver klar. En Chromebook starter op på kun 8 sekunder og så er du allerede på nettet klar til at tjekke dine mails, Facebook eller læse nyheder.

  Topklasse sikkerhed

  Chrome OS er i princippet kun er en web-browser derfor er antivirus programmer indbygget i browseren så du ikke skal bekymre dig om dette. Derudover så er Chromebook ikke særligt udbredt i forhold til for eksempel Windows og derfor gider ondsindet folk ikke bruge tid på at skrive virus og malware til denne form for enheder. Du sparer derfor mange penge og tid på at investere i en Chromebook fordi du ikke behøver at bekymre dig om ondsindet software. Det er stort set umuligt at gøre noget galt.

  Prisen er helt i bund

  Chrome OS kræver ganske lidt for kunne køre på en enhed. Faktisk er det muligt at køre det på en computer, som er på størrelse med et USB-stik, for at sætte det i perspektiv. Fordi Chrome OS kræver så lidt er komponenterne (Processor, harddisk, bundkort osv) til Chromebook også meget billige. Komponenterne skal nemlig ikke udføre noget krævende arbejde for at holde styresystemet kørende. Det betyder for dig at prisen på Chromebooks kan komme helt ned på kun 1700 Kr. og så har du faktisk en Chromebook, der kan bruges til både netbank, Facebook og skrive opgaver på.

  Alt dette får jo Chromebook til at lyde helt fantastisk, men hvad er så det negative ved at købe den? Den største og eneste negative faktor er at du ikke kan installere dine Windows og Mac OS programmer som Photoshop, spil osv, men for dem som ikke har brug for programmer som disse, er det ikke noget at bekymre sig om. Ligesom på din tablet eller smartphone så har Chrome OS også en App Store. Her finder du mange af de samme apps som du bruger på din tablet og smartphone. Det vil sige at hvis du har brug for programmer som Skype, Dropbox, Spotify, Netflix osv. så kan du finde dem alle sammen i App store og så er det bare at gøre, som du plejer.

  Så tænker du nok: Jamen det lyder da meget fint, men hvad NemID? Kan jeg komme på min netbank og borger.dk? Og hvad med Office? Kan den køre Word, Excel og PowerPoint? Og hvordan skal jeg printe ud når den kun kører online?

  NemID virker på Chromebook

  Efter at NemID er blevet lavet på JavaScript så er det blevet muligt at bruge det på Chromebook. Det vil sige at du har fuld mulighed for at komme på netbank, eBoks og Borger.dk præcis som på plejer på en normal Windows eller Mac computer.

  Kør din Office programmer

  Når du bruger en Chromebook kan du vælge at bruge Googles egne gratis Office programmer, men skulle du have lyst til at bruge dem fra Microsoft, er det også muligt. Chromebook kan nemlig køre Office 365 da det er muligt at afvikle programmet igennem web-browseren. Så vil Office 365 gemme alle dine dokumenter i skyen, sammen med alt det andet du har liggende. Husk hvis du er studerende kan du få Office 365 gratis. Læs mere om det her

  E-Print dine dokumenter

  Langt de fleste printere i dag kommer med trådløst print og har du ikke allerede en printer som kan dette så kan du ofte finde dem på tilbud til omkring 400 kr. E-print gør det muligt at printe trådløst fra din computer, tablet, smartphone og ja du gættede det, din Chromebook. Det er blevet super nemt og enkelt at bruge e-print. Printeren kan desuden bruges af alle i huset på en gang, uden at du skal tilslutte en masse ledninger.

  Chromebook eller PC?

  Hvis du har droppet og læse den lidt lange tekst eller bare stadig ikke er helt sikker på om Chromebook er noget for dig så prøv at stil dig selv spørgsmålet: Hvad er det virkelig jeg bruger min computer til?

  Hvis svaret er at du surfer på nettet, streamer film og skriver dokumenter - så er vi helt sikre på at du vil elske Chromebook. Chromebook er ideel til den studerende som har brug for at skrive opgaver og lave overspringshandlinger som Netflix eller YouTube.

  Chromebook kan også bruges af dem, som har brug for en ny PC til hjemmet. Her udmærker den sig ved sin hurtige opstart og adgang til netbank, E-boks og borger.dk.

  Til Chromebook findes der også App’en Google Photos som vi gerne vil anbefale dig at tage et kig på uanset om du har en Chrombook eller ej. Den findes både til iOS og Andriod samt Mac OS og Windows. Google Photo lader dig uploade alle dine billeder til skyen så du altid har dem med dig overalt. Skulle du miste din enhed så ligger de sikkert på Google’s server. Læs mere om Google Photo her

  Hvis du er nervøs for altid at skulle have din computer på nettet også når du er uden for WiFi dækning så kommer stort set alle Chromebooks også med indbygget 3G/4G modul. På den måde kan du altid være på nettet uanset om du har WiFi eller ej.

  Fremtiden ser også lys ud for Google Chromebook. Allerede nu er der begyndt og være muligt at streame krævende programmer som for eksempel Photoshop direkte til din Chromebook. Så hvis Chromebook ikke allerede er noget for dig nu, så er vi sikker på at det bliver det i fremtiden.