Bliv klogere på de forskellige komponenter i computeren gennem Demovares computerguide - så næste gang, at du skal ud og købe en ny billig bærbar, så ved du hvad du skal kigge efter. Vi starter vores computerguide med et indblik i, hvad en processor er og hvad du skal kigge efter i forhold til dit behov.

  Hvad er en processor?

  Det er motorhuset i computeren, hjernen bag alle computerens regnestykker. Processoren der også er kaldet en CPU, er en af de vigtigste faktorer for computerens hastighed; f.eks. opstartstiden, installationer, tiden der tager at åbne programmer og spil samt hvor flydende de kører. Det er en af de vigtigste komponenter i computeren, og det er ikke her man bør spare.

  Det tekniske kort fortalt

  En processor består i dag af flere kerner (cores) og kan enten være dual-core (2 kerner), quad-core (4 kerner) eller hvis man kigger på professionelt brug så helt op til 18 kerner. Hver kerne kan ses som en ”enkeltstående hjerne”, der kan arbejde sammen med de andre kerner. Hver kerne har en bestemt regnehastighed, også kaldet base clock, der i dag bliver målt i GigaHertz (GHz). I processorer er der mange ting der har indflydelse på ydelsen, men base clock spiller en betydelig rolle i, hvor hurtig den generelt er. Så jo flere kerner desto bedre er processoren og jo højere GigaHertz base clock, desto hurtigere kan hver kerne regne.

  Computeren bliver sløv med tiden

  Du har sikkert oplevet det før – computeren er ikke lige så hurtig mere, som den var da du tændte for den første gang. Det er fordi du har installeret en lang række programmer, fyldt den med antispyware- og antivirusprogrammer og downloadet uanede mængder af data fra internettet. Hastighedsnedgangen sker typisk gradvist, så du bemærker det næsten ikke, indtil den dag hvor du tænker ”hvad er der sket med min computer?”. Derfor er det vigtigt at den computer du vælger at købe, har en processor, der leverer en fornuftig ydelse til prisen, så du er sikker på, at din bærbar ikke virker sløv om et års tid, men som kan holde i mange år.

  Hvad kan jeg vælge?

  Der findes kun to store producenter af processorer i dag til computere, Intel og AMD. I guiden her, vil du finde en gennemgang af deres produktserier, og forskellen på mellem de mange modeller.

  Intel processor

  Når vi snakker om producenten Intel, så fokuseres der primært på i3, i5, i7 og i9 serien. Bærbare computere som reklamerer med ”Pentium eller Celeron” indeholder en processer af ældre model, disse processorer har ikke meget kraft, men kan dog med fordel anvendes hvis man kun har behov for det mest basale. Derfor er det også i3, i5, i7 og i9 som vi vil gennemgå i denne guide. Indtil for ganske nylig hed den største model i7, mellemmodellen i5 og den mindste processor model kaldes i3. Intel har lige frigivet den nye i9 model som primært er rettet imod professionelt brug. Intel i9 er altså nu den største model efterfuldt af i7 osv.

  Kend forskellen på de enkelte modeller

  Der bliver lavet flere modeller i hver i3, i5 og i7 kategori, og de er blevet lavet gennem de seneste 5 år. Vi tager denne som eksempel: Intel Core i7-8550U = 8. generation, model 550, type Ultra-low power processor.

  Det første tal efter angivelsen af om det er en i3, i5 eller i7 informerer om, hvilken generation det er. I dette tilfælde, er det en 8. generation, hvilket er den nyeste generation på markedet lige nu; der udkommer en ny generation hvert år. De tre næste tal, indikerer hvilken model det drejer sig om, i dette tilfælde model 550. Modellen bestemmer, hvilken teknologi processoren har samt base clock hastigheden. Du kan sammenligne de enkelte modeller under ”Processors” her. Det sidste bogstav fortæller os, hvilken type processor det er, i dette tilfælde står U for ”Ultra-low power”, selve processortypen er ikke relevant for hastigheden, men fortæller os hvad den er designet til. Du kan nogle gange opleve at bogstaverne er kombineret. Nogle processorer kan hedde HQ. Dette betyder så at processoren er en High Performance Graphic Quad-Core processor.

  Vælg Intel Core i3 til normale ikke krævende arbejdsopgaver

  Den mindste Intel model i3 er Intels budget processor med 2 kerner (dual-core), der egner sig til normale arbejdsopgaver; f.eks. tekstbehandling, billedbehandling, surfe på nettet, spille gamle spil og se video i HD opløsning. Intel har en teknologi de kalder Turbo Boost Technology, der kan hæve hastigheden på base clock. Den finder man ofte ikke på tidligere generationer af i3 processor, men på den nye 8 generation har i3 også fået Turbo Boost. Ved i3 kan du få en base clock på op til 3.0 GHz og nå op på 3.9GHz på de bedste i3 modeller med Turbo Boost.

  Vælg Intel Core i5 hvis du vil have en god computer, der kan bruges til det meste.

  Mellemmodellen i5 har indtil 8 generation kun haft 2 kerner (dual-core), men med introduktion af 8 generation er det nu blevet muligt at få den med 4 kerner. Base clock GigaHertz hastigheden er en del højere end den du finder på en i3 processor og så har Intel i5 altid Intel Turbo Boost Technology. Dette betyder at processor hastigheden på kernerne ændre sig når der er behov for det. Denne processor egner sig til de fleste opgaver, f.eks. større og nye spil, videoredigering, mere professionelt fotoredigering, videoer i fuld hd kvalitet er også muligt med en i5 processor. Den hurtigste i5 processor kører på 2.6GHz i base clock, men kan Turbo Boost til 4.0 GHz.

  Vælg Intel Core i7 hvis computeren bruges til krævende opgaver

  Den kraftfulde i7 fås med 4 kerner (quad-core), den er endnu ikke kommet med 6 kerner endnu. I7 serien har en højere Cache, der uden at gå for meget i dybden betyder, at den er en del hurtigere end de andre. Denne processor egner sig til alt, og kan gøre det meget bedre end de andre modeller. Den hurtigste i7 processor kører på 2.7GHz i base clock, men kan Turbo Boost til 4.6GHz.

  Vælg Intel Core i9 hvis du skal bruge computeren til professionelle opgaver

  Med 8 generation introducerede Intel den nye Intel Core i9 serie. Denne serie adskiller sig ved at have helt op til 6 kerner. Det betyder altså at den er langt hurtigere end den tidligere i7 serie som ellers var en meget kraftfuld processor. Vi anbefaler dog at man tænker jeg godt om inden man investerer i i9 serien. Den er nemlig noget dyrere og det er de færreste som får brug alle de krafter som den kan levere.

  Hyper-Threading – en vigtig teknologi i Intel Core familien

  Inden vi kigger på AMD processor, er det vigtigt at understrege, at alle Intel Core processorer har en teknologi der kaldes Hyper-Threading Technology. Det er en teknologi der gør, at der bliver skabt to virtuelle eller logiske kerner, for hver rigtig kerne processoren har. Virtuelle kerner er lidt ligesom at bruge to hænder til at komme mad i munden med. Der er kun en kerne (munden), men er den hurtig nok, så kan du fodre den dobbelt så meget med to hænder. Dette er en af de store fordele ved Intel fremfor AMD.

  Det indbyggede grafikkort i Intel Core

  I samtlige Intel Core processor er det et indbygget grafikkort, som computeren blandt andet kan anvende til spil samt videoredigering. Dette indbyggede grafikkort, vil kun blive anvendt, hvis computeren ikke har et rigtigt dedikeret grafikkort, som selvfølgelig altid er at foretrække. Du kan i nogle tilfælde opleve at computeren anvender to grafikkort. I sådan et tilfælde vil computeren anvende det indbyggede grafikkort i computeren når du ikke laver krævende opgaver. Dette forlænger batteritiden på din computer ved at bruge det knap så krævende grafikkort. Tallet angiver kort sagt, hvor godt det indbyggede grafikkort er.

  AMD processor

  Når vi kigger på producenten AMD så har man tidligere kun kunne anbefale den serie som AMD A-serie. Tidligere på året frigav AMD dog en helt ny serie som hedder AMD Ryzen. AMD Ryzen blev introduceret med den bagtænke at give dem som ønsker at spille computer en billigere mulighed end den dyre AMD A10 og A12 og som kunne performe bedre da den var målrettet direkte til gaming.

  Vi kigger først på AMD A serien som er beregnet til hjemmebrug og derefter kigger på AMD Ryzen serien. I AMD A-serien fokuseres der på deres nuværende AMD A-series A6, A8 og A10. Alle tidligere modeller samt deres A4-seriebefales ikke, da det enten er forældet teknologi eller en processor uden nok ydelse.

  Hvor Intel har en masse avancerede teknologier der kan variere alt afhængig af type og model, så er AMD A-serien lidt mere ligetil. Du kan kun få en enkelt processor med to kerner (dual-core) (A4 og ned), ellers har de resterende A6, A8, A9, A10 og A12 alle 4 kerner (quad-core). De har alle sammen AMD Turbo Core, som er tilsvarende Intel Turbo Boost; den kan hæve base clock, når der er behov. Forskellen på de forskellige AMD A-series processor er primært base clock og Turbo hastigheden samt størrelsen på Cachen (jo flere Megabyte jo bedre).

  Vælg AMD A6 til ikke krævende arbejdsopgaver

  1. AMD A6-9210 Dual-core, 2.4GHz – 2.8GHz Turbo , 1Mb Cache
  2. AMD A6-9220 Dual-core, 2.5GHz – 2.9GHz Turbo , 1Mb Cache

  A6 modeller har et indbygget AMD Radeon R4 grafikkort, der kun er egnet til gamle spil. Det kan sammenlignes med Intel HD Graphics 4200 og 5000. Bemærk, dette er ikke et dedikeret grafikkort.

  Vælg AMD A10 til en god hverdags computer

  1. AMD A10-9600P Quad-core, 2.4GHz – 3.3GHz Turbo , 2Mb Cache
  2. AMD A10-9630P Quad-core, 2.6Ghz – 3.3GHz Turbo , 2Mb Cache

  A10 modeller har et indbygget AMD Radeon R5 grafikkort, der godt kan bruges til nyere spil, men i laveste indstillinger. Det kan sammenlignes med Intel Iris Graphics. Bemærk, dette er ikke et dedikeret grafikkort.

  Vælg AMD A12 til krævende opgaver

  1. AMD A12-9700 Quad-core, 2.5GHz – 3.4GHz Turbo , 2Mb Cache
  2. AMD A12-9730P Quad-core, 2.8GHz – 3.5GHz Turbo , 2Mb Cache

  A10 modeller har et indbygget AMD Radeon R7 grafikkort, kan afvikle alle nye spil flydende i lave til medium indstillinger. Det kan sammenlignes med Intel Iris Pro Graphics Bemærk, dette er ikke et dedikeret grafikkort.

  AMD RYZEN

  De nye Ryzen modeller er AMD svar på kraftige processorer, som bruger lav strøm og som yder meget. Med det indbyggede Vega grafikkort, giver de et godt modsvar til Intels HD/UHD-serie, hvor Vega yder lige det ekstra. Bemærk, at dette er ikke et dedikeret grafikkort men et integreret grafikkort som kommer med processorerne. Det positive ved Ryzen serien er at de er så omkostnings effektive, hvilket vil sige, at du får mere for prisen.

  AMD RYZEN 3

  AMD Ryzen 3 2200U Dual-core, 2.5GHz – 3.4GHz Turbo, 4mb cache – Vega 3
  AMD Ryzen 3 2300U Quad-core, 2GHz – 3.4GHz Turbo, 4mb cache – Vega 6

  Der er to ryzen 3 modeller som er forskellige i deres kerner og grafik kort. AMD Ryzen 3 2300U har fire kerner i stedet for to og har en kernehastighed der er 20% hurtigere end dens lillebror. De to ryzen processorer svarer til Intels i3 og de mindre i5 modeller. Vega 3 kan sammenlignes med Intel UHD Graphics 620 i deres ydeevne og Vega 6 kan sammenlignes med UHD Graphics 630. AMD Ryzen 3 er god til det basale computer arbejde.

  AMD RYZEN 5

  AMD Ryzen 5 2500U Quad-core, 2GHz – 3.6GHz Turbo, 4mb cache – Vega 8

  AMD Ryzen 5 2500U har fire kerner og et Vega 8 integreret grafikkort. Vega 8 kan sammenlignes med Intel Intel Iris Plus Graphics 650 i ydeevne hvor Vega 8 yde en lille smule ekstra. AMD Ryzen 5 2500U kan sammenlignes med i5 og de mindre i7 processorer fra Intel. AMD Ryzen 5 er god til computer arbejdet som kræver lidt ekstra uden at skulle spille de helt store spil.

  AMD RYZEN 7

  AMD Ryzen 7 2700U Quad-core, 2.2GHz – 3.8GHz Turbo, 4mb cache – RX Vega 10

  AMD Ryzen 7 2700U er en processor med fire kerner og en hastighed på helt op til 3.8GHz hvor det går hurtigst. Denne processorer er egnet til gaming og har et RX Vega 10 integreret grafikkort. Vega 10 kan sammenlignes med at være en mellemting mellem Intel Iris Plus Graphics 650/655.